27 marca 2010

Świąteczne freebie i przepis na proste ciasto...


Dziś, prawie, jak na spowiedzi.
Ostatnio, co dało się zauważyć, o wiele mniej scrapuję. Przyczyn jest kilka. Praca pochłania nieco czasu, a jak powszechnie wiadomo "szewc bez butów chodzi", przyszła nareszcie wytęskniona wiosna, trzeba rozpocząć sezon ogrodowo-grillowy;), porządki wiosenne, a i też brak weny wynikający z pozimowego umęczenia...i mogłabym pewnie jeszcze coś wymienić, ale wystarczy...
W pewnej chwili chciałam wręcz skasować bloga, jednakże pozostawiłam decyzję przemyśleć. Stanęło na tym, że od tej chwili znajdziecie tu nie tylko moje prace scrapowe. Co jeszcze, sami zobaczycie;. Zdradzę tylko na tę chwilę, że czekam na dwie przesyłki:):):) i już nie mogę się doczekać...

A tymczasem zapraszam Was po kartkę świąteczną. Możecie ją wydrukować lub wywołać, albo przesłać mailem rodzinie, przyjaciołom czy znajomym...
Format 21x10...

Znajdziecie tutaj.


I jeszcze, niezwykle proste i szybkie ciasto. Takie, jak już znajomi pod oknem, albo leń gigant nas dopadł, a ochota na słodkie nas męczy;)


Szarlotka mamy Pawła

Nazwa ma oczywiście swoją przyczynę, nauczyłam się go od mamy Pawła;)

3 jajka
3/4 szklanki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
1 kg jabłek - ewentualnie szczypta cynamonu

Na wstępie umyte i obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w plastry.
Białka ubijamy + cukier = ubijamy dalej + żółtka = ubijamy + maka z proszkiem = dokładnie mieszamy.
Pokrojone jabłka umieszczamy na posmarowanej, okrągłej, niewielkiej blasze i zalewamy ciastem.

Pieczemy 30-40' w 200-220 stopni.

Z doświadczenia:
Jeśli jabłka przygotowujemy przed zrobieniem ciasta, warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Ciasto po upieczeniu ma na wierzchu bezę;).

Wada:
Nie wielka ilość wyśmienitego ciasta znika w mgnieniu oka.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pat, słodko i cudownie tu u Ciebie...mam nadzieję że i mi starczy czasu na zrobienie tej pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Just a quick note to let you know that a link to this post will be placed on CraftCrave.com in the DigiFree category today [28 Mar 03:00pm GMT]. Thanks, Maria

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowo:)