02 kwietnia 2010

Życzeniowo z ArtGrafic designs i niecodzienne ciasto...


Czas nie ma litości. Mknie nie zważywszy na nic...I tym sposobem mamy już Wielkanoc:)

Zatem życzę Wam zdrowia, słonka, ciepła rodzinnego i wszystkiego wymarzonego:)


credits: Happy Easter by ArtGrafic; photo by Lukas


I mam dla Was przepis na pyszne ciacho:)


Sernik z brzoskwiniami


Nauczyła mnie go mama i nie ma Świąt bez tego ciasta...

Ciasto - spód:

3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
kostka margaryny,
3 łyżki cukru,
2 żółtka

Masa serowa:

1 kg białego sera,
1 jajko,
3 żółtka,
1 budyń śmietankowy czy waniliowy,
2 szklanki cukru pudru,
kostka masła,
puszka brzoskwiń.

1 szklanka cukru do białek

Produkty na spód wyrabiamy na kruche ciasto, zaczynając od margaryny, żółtek i cukru. Ukręcamy w misce, po czym kolejno dodajemy mąkę z proszkiem. Krótko! wyrabiamy ciasto. 1/3 zostawiamy i chowamy do lodówki. Resztą ciasta wykładamy dużą blachę.
Ciasto wyrabiam w 3 litrowej misce i w niej też masę serową. Wrzucam doń wszystkie składniki masy, począwszy od twarogu...Pozostałe białka dodaję do tych od ciasta i wstawiam do lodówki.
Masę miksuję blenderem z nożykiem. Tradycjonaliści mogą ukręcać;)...Kiedy masa jest gładka i puszysta zalewam nią ciasto. Na masie układam pokrojone w ćwiartki brzoskwinie.
Pozostałe białka ubijam na sztywno, dosypuję szklankę cukru, chwilę ubijam i zalewam nimi całość. Na koniec ścieram 1/3 pozostawionego w lodówce ciasta i wkładam do piekarnika na około 1h w 200 - 220 stopni.

To jest niebo w gębie!!!

Z doświadczenia:
Ostatnio kupuję ser twarogowy Oetkera we wiaderku rewelacja, jest już zmielony i nie ma z nim zabawy. Ale tylko ten, jak kiedyś robiłam z innego sera w wiaderku ciasto "pływało".
Schłodzone białka przed ubijaniem warto posolić szczyptą soli, lepiej i szybciej się ubiją.

2 komentarze:

  1. Boski, kocham piec, boski. Happy Easter for you ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowo:)