25 stycznia 2013

Olej kokosowy

Oj jak dawno mnie tu nie było:( Jakoś tak się złożyło, że zabrakło całkowiecie czasu i chyba trochę też chęci.
Jednak jestem, wróciłam niczym syn marnotrawny:) Na początek życzę Wam wspaniałego Nowego Roku!
Wyczytałam ostatnio w sieci ciekawostkę na temat oleju kokosowego. Otóż olej wytwarzany jest z miazgi kokosowej, ma wiele witamin i m.in. kwas laurynowy, który w naturalnej postaci występuje wyłącznie w mleku matki. Kwas ten posiada właściwości antywirusowe i antybakteryjne, i wzmacnia naszą odporność.
Olej poniżej 25 stopni ma gęstą konsystencję, zatem można nim smarować pieczywo, a także używać do pieczenia, smażenia, sałatek. Nie jełczeje ani nie zmienia struktury podczas podgrzewania. Co interesujące mimo zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych szybko sie wchłania i od razu zamienia w energię, nie przyczyniając się do budowy tkanki tłuszczowej:) Nawet ją redukuje! Zatem używając na co dzień oleju kokosowego można pozbyc się nieco kilogramów:)
Stosowany jest  też do użytku zewnętrznego, jako odżywka do włosów, także przeciwłupieżowo, jako krem do twarzy i balsam do cała, bo posiada świetne właściwości nawilżające.
Jestem zachwycona tym specyfikiem. Zamówiłam już sobie 2 słoiczki tłoczonego na zimno i jak tylko przyjdą zaczynam stosować tę rewelację w kuchni i codziennej pielęgnacji i Was także zachęcam:)



6 komentarzy:

  1. Hej Pati :) I jak ten olej? Mnie interesuję jego zapach. Czuć kokos?


    Magda Kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma delikatny kokosowy zapach, który nie wadzi w potrawach. Smażę na nim wszystko. Jestem w nim zakochana.
      Czytałam, że rafinowany jest bezwonny...

      Usuń
  2. W takim razie spróbuję :) Tyle niesamowitych właściwości, że aż żal nie sprawdzić!

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz z czystym sumieniem polecam:)

      Usuń
  3. A można smażyć olej tłoczony na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o pospolite tłuszcze typu olej to nie, bo zmieniają swoje właściwości pod wpływem smażenia. Olej kokosowy nie zmienia właściwości pod wpływem wysokich temperatur, zatem jestem jak najbardziej na tak:)

      Usuń

Dziękuję za miłe słowo:)