03 lutego 2013

Cytryny w rumie

Na jednym z moich ulubionych blogów, znalazłam świetny przepis na cytryny w rumie. Są rewelacyjne do herbat, zwłaszcza zimową, czy deszczową, wieczorną porą. Bardzo subtelne w smaku, a zapach jaki się unosi podczas otwierania słoika jest niesamowity, szczególnie gdy za oknem ciemno i trzaska mróz. Przepis bardzo prosty:

2 cytryny dość duże,
miód,
rum,
kilka goździków

Wyparzone cytryny kroimy w plastry i układamy w słoiku. Na każdy plaster kładziemy łyżeczkę miodu. Lekko dociskamy, by troszkę soku puściło.W ostatni plaster cytryny możemy wbić kilka goździków. Całość zalewamy rumem. I już:) Otwieramy tak po dwóch dniach, wtedy jest już przegryzione.








Pozdrawiam Was serdecznie i smakowitej herbaty życzę!


6 komentarzy:

  1. To musi być pyszne. ❤ ❤ ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna Pani przeczytałam twoje słodkości, to jest to.Nie za bardzo lubię pichcić, ale Twoje przepisy są proste, nie zmuszają do różnych"ceremoni" a smak to one mają. Jutro piekę ciasteczka, a sernik będzie na święta, a bananowe racuchy na niedzielę. Tak w ogóle to jestem łasuchem, więc będę "siedziała na Twojej stronie. Dzięki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witak serdecznie i cieszę się, że znalazła Pani coś dla siebie tutaj:)

      Usuń
  3. jakikolwiek rum czy polecasz jakiś konkretny? :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowo:)