10 października 2015

Łosoś z pieczarkami

Witajcie,

serdecznie, po dłuuuugaśnej nieobecności. Ale sie działo. Dziś przepis na Łososia z pieczarkami. Zdawać, by się mogło, że takie połączenie, nie do końca jest zgodne z naszymi wcześniejszymi doświadczeniami. Jednak po jednorazowym posmakowaniu, trudno potrawę zapomnieć. Zatem do rzeczy:

  • 2 kawałki łososia lub 4 małe - steki, filet,
  • 8 dużych pieczarek,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej truflami lub prawdziwkami,
  • 4 łyżki masła klarowanego lub jeśli nie ma to prawdziwe - nie mix,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • śmietana 30%,
  • sól i pierzp mielony

Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron. Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki klarowanego masła i smażyć na rumiano pokrojone w grube plastry pieczarki, dodać pół cebuli, by pieczarki nie ściemniały. Gdy będą gotowe lekko posolić. W trakcie smażenia pieczarek na drugiej, mniejszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, oliwę aromatyzowaną i 2 łyżki masła. Położyć łososia i usmażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki razem z tłuszczem przełożyć na łososia i dusić na małym gazie przez 5 minut. Na koniec dodac troszke smietany rozrobionej z odrobina wody i koperek. Smakuje wybornie... :)







Voila!
Smacznego :)


pozdrawiam serdecznie


11 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda, z pewnością wypróbuję
    cieszę się, że wróciłaś Kochana, brakowało mi Ciebie w wirtualnym świecie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj serdecnzie :) Dziękuję.. mi chyba też brakował Was okrutnie :) A potrawę szczerze polecam...

      Usuń
  2. No i mnie ssie!
    :D
    Dobrze, że już jesteś *:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękii Anula:) I ja się cieszę, że nareszcie!!!

      Usuń
  3. Ależ to pysznie wygląda. Zapewne niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko super tylko dlaczego nikt nie napisze,czy jest takie wyśmienite,czy tylko kogoś ssie, i tylko jak wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowo:)