18 stycznia 2015

Zupa pikantno - kwaśna "Suan La Tang"...

Witajcie,

Wczoraj tu i ówdzie pokazałam Wam nasz obiad, jakim była pyszna zupa. Wydawało mi się, że jestem niezwykle oryginalna (hahaha), bo mam zupę od sąsiadki, której córa prowadzi restaurację oriantalną w Pl:). Ha jakże się zdziwiłam, kiedy przed chwilą, tak kontrolnie, wrzuciłam w Google nazwę zupy;).
Ale dzięki temu, już wiem na 100%, że to jest przysmak chiński, a nie, jak chciałam przypisać kuchni tajskiej - którą aktualnie jestem zafascynowana...
Skoro już wiemy, że mimo zapędów, jestem zwykłą eminencją, a fantastyczny smak, jest owszem orientalnym (choć moim zdaniem z lekka zeuropeizowanym), a nie tajskim - zapraszam na konkrety...




Składniki:
  • pierś kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 40 dkg pieczarek,
  • puszka pędów bambusa,
  • 3 łyżki sosu rybnego - opcjonalnie, bo to mój upgrade,
  • 5 szklanek rosołu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek wody,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 5 łyżek octu 6% używam balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 jajko


Poszatkowaną cebulę smażę na oleju kokosowym (jak wszystko), a po chwili dodaję do niej umyte, oczyszczone i skrojone pieczarki - następnym razem spróbuję z grzybami mun. Dorzucam mięso pokrojone w paski, duszę razem około 20'.
Zamiast rosołu (chyba, że mam swój), zagotowuję wodę, dodaję nieco soli i suszonych warzyw + 3 łyżki sosu rybnego - taka moja mała modyfikacja;). Po czym odlewam szklankę, a do reszty wrzucam odsączone pędy bambusa, by w chwilę nabrały miękkości.
Wcześniej zachomikowaną szklanką wywaru zalewam duszące się: cebulę, grzyby i mięso. Po zagotowaniu dodaję do rosołu.
W szklance czy shakerze mięszam mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym, octem, pieprzem. Wolno wlewam do zupy, jednocześnie mieszając.
Ostatnim etapem jest dodanie roztrzepanego jajka, przecedzając przez zęby widelca - mój ulubiony moment:).




Ponoć zupa jest genialnym lekarstwem na kaca. Jak dla mnie charaktyryzuje się świetnym, egzotycznym smakiem. Zdecydowanie może być lekkim afrodyzjakiem:).

Smacznego!