05 lutego 2015

Śledzie w miodzie

Witajcie,

Jako, że karnawał nadal trwa, przedstawię Wam dziś prosty przepis na pyszne śledzie. Także dla tych, którzy tych rybek nie lubią:P. Mój synal się wprost nimi zajada, małż może ciut mniej, ale czasem się skusi. Natomiast ja uwielbiam, choć za samymi śledziami w sobie za bardzo nie przepadam. W tym wydaniu smakują jednak wybornie. To zaczynamy...


  • 4-5 filetów śledziowych z zalewy solnej,
  • 4 średnie cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu winnego lub innego 6%,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • garść rodzynek - opcjonalnie,
  • pieprz.

Śledzie moczymy w zimnej wodzie - tak  długo, aż uznamy, że są ok, czyli nie zasłone, ale też nie wyjałowione, jak to mi się kiedyś przytrafiło;).
Pokrojoną cebulę lekko podduszamy na oleju, a następnie dodajemy koncentrat, ocet i pierz, opcjonalnie sparzone rodzynki. Jeśli uznacie, że śledzie są za mało słone, można lekko posolić. Filety kroimy w dzwonki. Wystudzoną cebulą z dodatkami, przekładamy warstwami śledzie: cebula, wartswa dzwonków... itd..
Z czystym sumieniem mogę polecić przekąskę, bo jest wyśmienita...



Smacznego!


A Wy jak przyrządzacie ryby?
Lubicie w ogóle?