22 października 2015

Sernik Babci z wiśniami

Witajcie,

Smiem przyjść z prostym przepisem na szybki Sernik, co w przypadku serników ogólnie jest nie proste;) Nazwałam go Sernik Babci, bo przepis mam od mamy, czyli Babci mojego Syna - na pozór może się zdać skoplikowane:P
Zatem do rzeczy...


800g jogurtu greckiego
4 żółtka
4 białka na pianę
1/2 szkl oleju
1/2 szkl ksylitolu lub cukru
2 budynie waniliowe
1/2 lyzeczki kurkumy dla koloru


Składniki (poza pianą i kurkumą) wymieszać razem, np. łyżką.  Dodać pianę z białek i kurkumę i znowu wymieszać. Dałam do tortownicy 20cm. Piec w 180°-200° dobrą 1h, a nawet do 70 minut. Urośnie wyżej, ale potem opadnie:P Podawać z wiśniami, a lepiej z drzemem wiśniowym - dziękuję to wszystko:)...




Smacznego i pozdrawiam!


10 października 2015

Łosoś z pieczarkami

Witajcie,

serdecznie, po dłuuuugaśnej nieobecności. Ale sie działo. Dziś przepis na Łososia z pieczarkami. Zdawać, by się mogło, że takie połączenie, nie do końca jest zgodne z naszymi wcześniejszymi doświadczeniami. Jednak po jednorazowym posmakowaniu, trudno potrawę zapomnieć. Zatem do rzeczy:

  • 2 kawałki łososia lub 4 małe - steki, filet,
  • 8 dużych pieczarek,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej truflami lub prawdziwkami,
  • 4 łyżki masła klarowanego lub jeśli nie ma to prawdziwe - nie mix,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • śmietana 30%,
  • sól i pierzp mielony

Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć z obu stron. Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki klarowanego masła i smażyć na rumiano pokrojone w grube plastry pieczarki, dodać pół cebuli, by pieczarki nie ściemniały. Gdy będą gotowe lekko posolić. W trakcie smażenia pieczarek na drugiej, mniejszej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, oliwę aromatyzowaną i 2 łyżki masła. Położyć łososia i usmażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki razem z tłuszczem przełożyć na łososia i dusić na małym gazie przez 5 minut. Na koniec dodac troszke smietany rozrobionej z odrobina wody i koperek. Smakuje wybornie... :)







Voila!
Smacznego :)


pozdrawiam serdecznie